Predškolska ustanova vrtić obdanište jasle jaslice Klicograd

NTC PROGRAM U KLINCOGRADU

Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igara za decu, koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga. Kako mnoga istraživanja pokazuju,ta vrsta igara ima pozitivan efekat na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg  rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti. Ključni faktor NTC programa je igra kao unutrašnja motivacija deteta.

Dr. Ranko Rajović je osmislio sistem učenja i podsticanja razvoja inteligencije za predškolski i rani školski uzrast.

Ovaj sistem učenja polazi od toga da inteligencija nije nasledna, već je nasledan broj nervnih ćelija. Intelektualne sposobnosti zavise od veza između nervnih ćelija – sinapsi. One se nalaze u kori velikog mozga koja je zadužena za kognitivne sposobnosti. Upravo na uspostavljanju tih veza i značaju njihovog ostvarivanja radili su stručnjaci „Nikola Tesla centra“. Tako je nastao program NTC sistema učenja, čiji je cilj da stimuliše mentalni razvoj dece, razvija koordinaciju pokreta i motorike, brzinu razmišljanja i zaključivanja.

NTC program se sprovodi kroz tri faze učenja.Prva faza se sastoji iz aktivnosti koje podržavaju motorički razvoj, druga faza podržava razvoj matematičko logičkog rasuđivanja, dok se u trećoj fazi sprovode aktivnosti koje pospešuju funkcionalnost stečenog znanja.

Predškolska ustanova Klincograd poseduje  NTC licencu za rad. Licenca potvrđuje da je osoblje obučeno i da sprovodi NTC program u svakodnevnom radu sa decom.

NTC program se sprovodi u 15 država Evrope, u 6 država je akreditovan (Srbija, Slovenija, Crna gora, Češka, BiH i Hrvatska), a u 9 država se sprovodi uz saradnju sa obrazovnim ustanovama (Makedonija, Italija, Slovačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Norveška, Švajcarska i Grčka). U još nekoliko država program je u fazi pilot projekta (Nemačka, Poljska, Austrija).

Dodatne informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu NTC programa učenja: ntcucenje.com