ISHRANA

Kao neko ko se brine o vašoj deci ,,PU Klincograd“ posebnu pažnju posvećuje obezbeđivanju dečijih obroka visokog kvaliteta i bezbednosti. Kako pravilna ishrana ima važnu ulogu u životima dece pomažući im da se razvijaju i rastu, uz pažljivo isplaniran i energetski izbalansiran program ishrane  koji se sastavlja na nedeljnom nivou od strane našeg nutricioniste, kroz zdrave obroke obezbeđuju se svi hranjivi sastojci i energija koja je potrebna za pravilno učenje, razvoj i funkcionisanje organizma.

Dnevni unos hrane mora zadovoljavati nutritivne vrednosti koje su propisane ,,Pravilnikom o normativu društvene ishrane dece u ustanovama za decu“.

Sadržaj obroka i njegova energetska vrednost je isplanirana tako da obezbeđuje sve potrebne kalorije i nutrijente prema uzrasnoj grupi i dnevnim aktivnostima u koje su deca uključena, kroz raznovrsnu i zdravu hranu. Na svakodnevnom jelovniku naše kuhinje sadržana su sva četiri tipa namirnica (voće i povrće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi i meso), dok je unos soli, masti i šećera redukovan. Ovako raznovrsan unos hranjivih materija iz svih grupa namirnica esencijalan je u smanjenju rizika od gojaznosti, pothranjenosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja u budućem životu deteta.

Možemo da se pohvalimo i time da se svi obroci se spremaju u našoj kuhinji koja je opremljna po propisanim standardima.

Jelovnik se sastoji iz dva glavna obroka i dve uzine. Primer jelovnika možete pogledati OVDE.